תפריט

השתמטות מצה"ל

מהי תופעת ההשתמטות?

מדובר בתופעה הנפוצה זה שנים רבות, ולפיה צעירים רבים הנחשבים למועמדים לשירות ביטחון, אינם מעוניינים להתגייס. הצבא עצמו חותר לנקוט בצעדים למיגור התופעה. אולם התופעה עדיין רווחת.

במצבים אלה, מועמד לשירות ביטחון, אשר מגיע היום בו הוא נדרש להתגייס, אינו מגיע לבסיס הגיוס הרלוונטי (הבקו"ם). זאת למרות שהשירות בצבא הוא שירות חובה, משמע שכל אדם יידרש להתגייס והצבא רשאי להביא לגיוסו אף למרות התנגדותו.

כאשר אדם אינו מגלה נכונות להתגייס כלל, הוא נחשב למשתמט. במקרים אלה, לא ניתן לו פטור רשמי (למשל על בסיס מצב רפואי או נפשי לקוי או פטור מטעמי דת). לכן אי התייצבותו לשירות אינה חוקית.

יש להבחין בין השתמטות לבין נפקדות או עריקות. בעוד שנפקדות היא אי התייצבות זמנית לשירות לתקופה של עד 20 יום ועריקות היא אי התייצבות למעל 20 ימים, השתמטות היא מצב בו המועמד לשירות אינו מתייצב או מתכוון להתייצב כלל לשירות בצה"ל.

מדוע אדם עשוי לסרב להתייצב לשירות צבאי ולהשתמט?

הסיבות יכולות להיות שונות ומגוונות:

יש אנשים שיראו בצבא כמסגרת בעלת אופי ואווירה קשוחים ולא ירצו לאבד את חירותם במסגרת התמסרותם לתהליך השירות.

לעתים אדם יסרב לשרת בשל פציפיזם (אמונה של התנגדות למלחמה).

יש כאלה שיתנגדו מטעמי דת או מצפון אחרים (לדוגמא: מועמד שיסרב לשרת בצבא, שכן הוא נחשב לאדם אמוני, שמאמין בחוקי הדת ומעוניין ללמוד תורה משך היום, או שיסרב לשרת בקרבת נשים או אישה דתייה שאינה מעוניינת לשרת שכן השירות הצבאי מתנגש עם אורח חייה).

אנשים מסוימים עשויים שלא להיות נכונים לשרת בשל קריירה שפיחתו ואינם מעוניינים להקפיאה).

בכל מקרה, כל עוד האדם המסרב להתגייס לא קיבל פטור באופן חוקי בהתאם לפרוצדורה נדרשת, סיבת הסירוב אינה מעניינת ואי התייצבות לגיוס כפי שתואר נחשבת להשתמטות.

לעומת זאת, אם אדם מסדיר את ההליך של קבלת פטור, ועומד בתנאים לכך, הוא לא ייחשב למשתמט ואין עליו לדאוג שייחשף לסנקציות.

האם עליי לחשוש מעונש במקרה של השתמטות?

התשובה היא חיובית, שכן אדם אשר נחשב למשתמט שכן לא התייצב במועד ובזמן הרלוונטיים לגיוס, עשוי אף לשאת בסנקציה עונשית, הוא צפוי שיוגש כנגדו כתב אישום לבית הדין הצבאי. זאת במקרה בו המועמד לשירות לא התייצב לשירות משך פרק זמן העולה על סך של 540 יום.

האם ישנן השלכות נוספות להשתמטות על חייו האזרחיים של המשתמט?

התשובה היא חיובית, שכן על אף שמצופה ממעסיקים שלא להפלות אנשים בקבלה לעבודה או בהתייחסות לעובד במקום העבודה, מטעמים הנוגעים למהלך שירותו הצבאי, ייתכן שמעסיקים בכל זאת בפועל עשויים שלא לסמוך ולחשוד באנשים אשר השתמטו ולא הסדירו את הליך שחרורם מהצבא באופן חוקי, לפי הכללים לקבלת הפטור.

כמו כן, ישראלים רבים תופשים השתמטות מגיוס נתפשת כמעשה שלילי, שכן אותו אדם נחשב כמי שאינו תורם למדינה ולשוויון בנטל הגיוס.

לכן קיימת חשיבות לפעול באופן חוקי בכדי לקבל פטור רשמי ולא להשתמט ללא הסדרת המעמד.

ההגדרה של השתמטות מצה"ל

ישנה חובת גיוס לכל מי שמלאו לו או לה 18 שנים. רבים מבני ה-18 ששים להתגייס לשירות הצבאי למרות היותו שירות חובה, אך עם זאת ישנם מקרים של מועמדים לגיוס צבאי סדיר, המנסים לחמוק משירות צבאי – לבצע השתמטות מצה"ל. השתמטות על פי ההגדרה הצבאית היא כל מי שבוחר שלא להתגייס לצה"ל, על פי דעתו ובחירתו האישית המנוגדת להחלטת הצבא ללא פטור רשמי מהצבא. משתמט מגיוס לצה"ל ייענש בחומרה.

השתמטות מצה"ל – כל המידע הרלוונטי

חוק גיוס חובה נכנס לתוקפו בשנת 1949 כך שכל מי שהינו אזרח ישראל והגיע לגיל גיוס חובה עליו להתייצב בלשכת הגיוס כחוק. אך מה קורה אם לא מתייצבים במועד שנקבע לגיוס בלשכת הגיוס, כיצד פועל צה"ל במקרה של השתמטות והאם יש השלכות על העתיד?

אמנם גיל 18 נחשב עדיין כגיל המוגדר כבני עשרה שאינם תמיד מבינים את עומק וגודל האחריות  המוטלת על כתפיהם. כך הוא הדבר כאשר מתגייס מחליט שלא להופיע על דעת עצמו לבקו"ם ביום ובתאריך שנקבע לו. חשוב להבין כי מרגע הגיוס כל עניינו של החייל הוא אל מול הצבא ועליו לפעול על פי כלליהם. אי ציות לכללים הנהוגים בתוך המערכת הצבאית עלולה להביא לנקיטת הליכים כנגד מי שפועל בניגוד להוראות ועל דעת עצמו, כדוגמת מי שמבצע השתמטות מצה"ל.

עונשים אפשריים

חייל ייענש כאשר הוא פועל בניגוד לכללי הצבא, כתלות בחומרת העבירה. אם מדובר על עבירה בה הוא נשפט על ידי הקצין המופקד עליו, יכול העניין להסתיים בנזיפה, אך אם חומרת העבירה מצריכה התנהלות משפטית בבית הדין הצבאי, המצב הוא הרבה יותר חמור, זאת מפני שכל התנהלות במערכת המשפט הצבאית מעלה בכמה דרגות את חומרת הענישה לעומת עונשים המקובלים במערכת האזרחית. ענישה על השתמטות מצה"ל עלולה להוביל למאסר של שלוש שנים בפועל וכולל כתב תביעה פלילי שאיננו נמחק לאחר שחרור של החייל מן הצבא. כך שמי שירצה לעסוק במקצועות הדורשים עבר נקי מפלילים, לא יוכל לבצע כל עבודה הדורשת זאת. כמו כן, ישיבה בכלא אפילו לפרק זמן ממושך, לא תיחשב לחייל כתקופת שירות צבאי. אם נקלעתם למצב משפטי המחייב עמידה לדין בבית משפט צבאי, או שאתם זקוקים לעזרה אל מול מערכת צה"ל, משרדו של עורך הדין דניאל איטח נחשב כמשרד מוביל בתחום זה, וייצג תיקים רבים מורכבים בהצלחה רבה.

טל עזיז
טל עזיז
2023-06-19
אחד המשרדים הטובים שיצא לי לעבוד איתם תודה על הכל שירות מקצועיות ומחיר לעניין
הורן עזיז
הורן עזיז
2023-06-19
אמין, מקצועי, מהיר. במילים אחרות אי אפשר לבקש יותר
ben saraf
ben saraf
2023-06-19
מענה מהיר ומקצועי מחיר מצויין ממליץ בחום
Illy Hikri
Illy Hikri
2023-06-19
מקצועי, קשוב, מבין, פשוט להיות בידיים טובות
Yarin Diga
Yarin Diga
2023-06-19
עורך דין מקסים ומקצועי
investor stocks
investor stocks
2023-06-16
עו"ד ברמה מאוד גבוהה הוציא אותי מהבית משפט עם המכנס והתחתונים למעלה
יששכר קלנטרוב
יששכר קלנטרוב
2023-04-04
עו"ד מצוין, בעל חשיבה משפטית מעולה.

השאירו פרטים:

עוד בנושא

פציעה בצבא
פציעה בצבא

פציעה בצבא היא אירוע חמור ולעיתים אף טראומתי. המדינה, באמצעות משרד הביטחון, מסייעת לחיילים שנפגעו במהלך השירות בצה"ל – בין אם בפעילות מבצעית ובין אם

קרא עוד »
חקירת מצ"ח

באילו מקרים מתחילה חקירת מצ"ח? חקירת מצ"ח תחל בעת שקיים מידע שעשוי להפליל חייל/ת ומחשיד אותו/ה בביצוע עבירה צבאית או עבירה פלילית, למשל בתחומים כמו

קרא עוד »

השאירו פרטים וניצור עמכם קשר

פתח ווצאפ!
1
💬 איך אפשר לעזור?
Scan the code
שלום,
כאן עורך דין דניאל איטח
איך אפשר לעזור לך?
דילוג לתוכן